+

TRE

Tension & Trauma Releasing Exercises

TRE, Tension Releasing Exercises,  is een lichaamsgericht proces om diepe, chronische spanning te ontladen. Met bepaalde oefeningen help je je natuurlijke mechanisme weer te herinneren om deze spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn.

Spanning hoort bij het leven, het is een natuurlijk proces. Bijvoorbeeld tijdens gevaarlijke momenten vergroot het onze overlevingskansen door vanuit een reflex razendsnel te handelen (denk aan het wegspringen voor een auto die je niet hebt zien aankomen). Eenmaal in veiligheid is die overlevingsspanning niet meer nodig en zou deze spanning vrijgegeven kunnen worden. De vraag is dus of dit gebeurt?

De natuurlijke manier voor het lichaam om overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. In het dierenrijk is dit heel normaal, vaak te zien bij honden en paarden. Wij mensen hebben dit veelal verleerd of onderdrukken het trillen, vaak geassocieerd met raar of zwak.
Met gerichte oefeningen help je je natuurlijke mechanisme weer te herinneren om deze spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn.

Van origine is TRE ontwikkeld voor de mogelijkheid om trauma te doorstaan en te verwerken. Inmiddels is er in de laatste 20-25 jaar bewezen dat TRE effectief werkt in het verlagen van stress, angst, spanning en pijn. Dit maakt TRE niet alleen geschikt voor getraumatiseerde mensen maar ook voor iedereen die op zoek is naar een natuurlijke manier van het kunnen loslaten van dagelijkse of chronische stress en spanning voor meer welzijn in zijn of haar leven.

Yoga Lab biedt TRE aan tijdens maandelijkse workshops, wekelijks groepslessen als de TRE-Intensive les en de Restorative yogales en tijdens privé sessies.
Mensen die nog niet bekend zijn met TRE starten met een individuele kennismakingsles of deelname aan een TRE introductieworkshop.

Yoga Lab is de grootste aanbieder van TRE gecertificeerde providers in Nederland. Yoga Lab biedt, als een van de weinige, ook TRE Trainingen aan waarin mensen opgeleid worden om zelf TRE provider te worden.

Lees ook het artikel in Psychologie Magazine over TRE.