Wat is Yoga?
Yoga bij Yoga Lab
Bij Yoga Lab geven ervaren, senior docenten les in kleine groepen. Yoga Lab benadert yoga op een nuchtere manier. Onderbouwde uitleg en preciesheid van bewegen geven je meer kennis over het lichaam. Oefeningen ter vergroting van lichaamsbewustzijn verfijnen de kwaliteit van bewegen.
Lesopbouw
Elke les begint met oefeningen om het lichaam te laten ontspannen en de drukte van de dag los te laten. Vanuit deze neutralere modus wordt via eenvoudige bewegingen op een rustige manier toegewerkt naar meer uitdagende houdingen. Zo zal iedereen op zijn/haar niveau zijn lichamelijke grenzen tegenkomen.
Er wordt veel tijd en aandacht besteedt aan uitleg over de uitvoering van bewegingen. Je krijgt anatomische kennis over uitlijning van beweging, kennis van het lichaam in het algemeen en antwoorden op vragen als: waarom heb ik pijn in mijn onderrug? Hoe kan ik van mijn RSI-klachten afkomen?Hoe vind ik meer rust?
Yoga en het dagelijks leven
In een yogales verken je fysieke en mentale grenzen. Hoe je omgaat met grenzen bij een oefening, zo reageer je waarschijnlijk ook in het dagelijks leven. Dat maakt yoga zo interessant!
Want in een yogales neem je tijd om die grenzen te onderzoeken. Merk je dat je standaardreactie is om harder te gaan werken, meer je best te gaan doen? Of kun je rust vinden op je grens waardoor ruimte ontstaat voor ontspanning, en daardoor ruimte voor beweging.
Yoga betekent ‘Verbinden’
In het Sanskriet betekent het woord yoga ‘verbinden’. Verbinden met de omgeving: hoe reageer je op wat je tegenkomt? Maar ook intern: het verbinden van lichaam en geest, zodat je jezelf als één geheel ervaart. Dat is wat je met yoga kunt bereiken.
Wat vaak in de weg zit van die verbondenheid, is vastgehouden spanning in het lichaam. Deze spanning kan meerdere oorzaken hebben: gebrek aan beweging, eenzijdige beweging, een slechte houding. Het kan ook zijn dat spanning, ooit opgebouwd tijdens een spannende gebeurtenis, nog wordt vastgehouden.
Yoga biedt je een techniek om je lichaam vrijer te maken en bewustwordingsoefeningen om deze ervaring te integreren in het dagelijkse leven.
De kracht van uitlijnen
Met yogaoefeningen kun je het lichaam vrijer maken, beweeglijker. Daarnaast zijn er bewustwordingsoefeningen om het lichaam efficiënter uit te kunnen lijnen, waardoor je de steun van je skelet gaat voelen. Hoe meer een lichaam is uitgelijnd, hoe minder de spieren moeten fungeren als scheerlijnen om de tentstok in balans te houden.
Uitlijnen is je lichaam zo gestapeld neerzetten dat het skelet het lichaam zoveel mogelijk steunt, waardoor je het meest economisch functioneert. Daardoor houd je meer energie over voor andere dingen. Je raakt minder snel vermoeid, je organen krijgen meer ruimte en gaan beter functioneren en dat werkt ook weer door in de geest. Beweging activeert je lymfesysteem waardoor afvalstoffen beter afgevoerd worden, wat je immuunsysteem versterkt.
‘Wat je leert in de les, sijpelt door in het dagelijks leven.’
Natural Alignment, Natural Movement
Onze yogastijl noemen wij Natural Alignment, Natural Movement. Deze stijl is ontstaan door jarenlange ervaring met Critical Alignment Yoga (ontwikkeld door Gert van Leeuwen), Biomechanica (Katy Bowman), Somatic Yoga (Leo Peppas) en Tension Releasing Exercises (TRE, ontwikkeld door David Berceli).
De precisie waarmee bewegingen benaderd worden, de techniek en tools in de lessen komen o.a. uit Critical Alignment Yoga en de Biomechanica. Somatische yoga voegt daar bewustwording, het voelen van een beweging en de weg naar de eindhouding. TRE leert je het natuurlijke mechanisme om vastgehouden spanning los te laten, te activeren.
‘Het gaat niet om de perfecte yogahouding, maar om het onderzoek naar vrije beweging’
Yoga Lab is gespecialiseerd in het aanpakken van klachten aan het bewegingsapparaat
Denk aan rugklachten, nekklachten, schouderklachten en RSI. In privé-sessies TRE, privé-yogatherapie en groepsles restorative yoga is er alle aandacht voor het verlichten en oplossen van deze klachten.
Onze docenten hebben allemaal minimaal een gedegen, meerjarige yogaopleiding afgerond. Daarnaast volgden ze diverse andere opleidingen en verdiepingsstudies. Op de docentenpagina’s lees je er meer over.