
Je zou het liefde op het eerste gezicht kunnen noemen maar het valt zeker ook in de categorie verslaving: mijn immer durende zoektocht naar plekjes waar vogelmuur weelderig groeit. Het is mijn vitamine C van de koude grond. En wat in de buurt groeit… ik heb het gevoel dat dat goed is voor mij!
Vogelmuur houdt van mensen en dat is mooi want het is dus nooit ver weg, maar je wil er wel voor zorgen dat er geen autoverkeer langs raast. Vogelmuur, oftewel Stellaria Media, een onkruid met een rijkdom waar ik blij van word. Vogels zijn er dol op door de rijke bron van voedingsstoffen, slimme vogels!
Muur bevat veel ijzer, calcium, kalium, kiezelzuur, zink, mangaan, selenium, magnesium, riboflavine en vitamine A en C.
Het bevat ook hoge concentraties bioflavenoïden wat de natuurlijke compagnons van vitamine C zijn. Dat is weer bijzonder goed voor je bloedvaten, het houdt ze namelijk sterk en wijd. Dat maakt de aanvoer van zuurstof en dus voedingsstoffen naar weefsel en organen een stuk gemakkelijker en de afvoer van afvalstoffen vaart er ook wel bij (oh en… deze zitten dus niet in synthetische vitamine C waardoor die dus echt minder effectief is dan ‘The Real Thing’).
Je kunt Vogelmuur gebruiken in salade, wokken, kruidenboter of er soep van maken. Zelf vind ik het heerlijk om het te juicen of te gebruiken in een groene smoothie. Hier een simpel recept.
Groene vogelmuursmoothie
- 1?2 komkommer
- 1 appel
- Flinke hand vogelmuur
Voor een rijkdom aan groen(te) heb je dus geen tuin nodig maar een frisse blik om te kijken, te herkennen en te verzamelen. En het is ook nog gratis!
Elke woensdag verzamel ik met mijn kinderen het groen en het leuke is dat zij het ook van een afstand al herkennen. En daar word ik nou blij van. Minister Dijksma stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe innovatieve groenten. Wat dacht je van met z’n allen de natuur in en kijken naar wat er al is?