Yoga Lab’s docent Nell Berger laat ons zien dat yoga verder gaat dan de mat. Lees hoe ze geconfronteerd wordt met Afval in het ZERO WASTE LAB een initiatief van de ‘gezonde stad’
Bij ZERO WASTE LAB worden burgers uitgenodigd het overdonderende plastic van de verpakkingsindustrie terug te brengen naar het lab. Onder het motto ‘De wereld stikt letterlijk in het plastic’ worden hier de materialen geselecteerd om geupcycled of gerecycled te worden.
Naast de vriendelijke sfeer die er hangt merk ik dat er meer schuilt achter het idee van scheiden en verwerken van afval. Ik ben enthousiast over het hele ideeën schrijft me in.
Ik krijg een jute zak mee om mijn afgedankte spullen en afval in de doen. Ongeveer 73% van het afval in Amsterdam beland in dezelfde vuilniszak. Om bewoners te stimuleren krijg je bij een volle jute zak een waardemunt, die ingeleverd kan worden bij ondernemers in de buurt. Hiervoor krijg je korting op producten. Het Lab is tevens een opleidingsplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hier wordt samen gewerkt met de regenboog groep om mensen op te leiden tot grondstof experts.
Mijn afval!
Na een week van plastic sparen in mijn jute zak wordt ik eigenlijk ook wel een beetje gedeprimeerd! De zak zit na een week van scheiden al behoorlijk vol. Ik word me hierdoor nog meer bewust van het fenomeen plastic, verpakking en het uitputten van grondstoffen. ?Is het echt nodig dat alles maar verpakt moet worden?
Ook zie ik dat ik te snel iets weg wil gooien. Het lijkt een lesje in bewustzijn te worden, want ik kan dan wel aan yoga doen en denken wat ben ik goed bezig, maar deze acties zetten mij nog meer op mijn plaats. Hoe bewust ben ik eigenlijk?
Het afval confronteert mij met mijn eigen ingesleten patronen. Nee zeggen tegen spullen, minder elektriciteit gebruik. Minder voedsel weg gooien, meer delen, moeite doen om elke week mijn afval bij het ZERO WASTE LAB te brengen. En dan begint er zich iets om te draaien in mij: ik begin het opeens leuk te vinden om te scheiden. Nee te zeggen in winkels als ze mij een plastic tasje willen geven. Spontane gesprekken over het milieu en tips krijgen van anderen. Het is een andere wereld waar ik in stap die bevolkt wordt door heel veel inspirerende jonge mensen
Meer weten: kijk op www.zerowastelab.amsterdam, www.degezondestad.org of ga langs bij het Zero Waste Lab op het Dapperplein 84.