Oud-olympisch zwemster Madelon Gravesteijn-Baans, tevens een van de drijvende krachten achter online magazine Glow, kwam een workshop TRE bij ons meedoen. Dit schreef ze over haar ervaringen:
Spanning, stress, we kennen het allemaal wel. En iedereen reageert er anders op. Het uit zich niet alleen mentaal, maar ook fysiek kun je behoorlijk last hebben van spanning of stress. Je kunt gaan sporten, een wandeling maken of een boek lezen om de spanning kwijt te raken. Maar je kunt ook de spanning ‘weg trillen’ met behulp van TRE; Tension Releasing Exercises. Het mooie? Iedereen kan het, dus jij ook!
Toen we door Daan Timmers van Yoga Lab werden uitgenodigd een workshop TRE te volgen, twijfelden we geen moment. Want we kennen het allemaal wel toch? Een druk bestaan, veel uren in een dag willen stoppen en soms te weinig tijd om even te ontladen. Dus fysieke oefeningen om op een natuurlijke manier spanning kwijt te raken? Dat wilden we wel eens leren!
Daan legt echter al gauw uit dat we niks nieuws gaan leren, maar het gaan ervaren. Bij TRE draait het namelijk om ontspannen op een natuurlijke manier. Ons lichaam is alleen wel wat vergeten in de loop der tijd… Bij gevaar of spanning is het aanspannen en samentrekken van de spieren een natuurlijke reactie. Het uitschudden van het lichaam om die spierspanning weer kwijt te raken is vervolgens iets wat we niet meer doen, met als gevolg dat spanning alleen maar opbouwt. En dat uitschudden is nu precies wat je met TRE wél weer gaat doen.
Daan is als TRE-docente opgeleid door David Berceli, de bedenker van deze methode. Berceli ontdekte in zijn werk als traumaspecialist dat vrijwel iedereen op dezelfde manier reageert op stress en spanning. Hij ontwikkelde TRE als methode om de spanning in de spieren te verminderen en zo de impact van spanning op het lichaam bij de bron aan te pakken. Traumaspecialist? Dat lijkt alsof TRE alleen geschikt is voor mensen met trauma’s of zeer zware spanningen. Maar niets is minder waar. TRE is juist ook geschikt voor mensen met alledaagse mentale of fysieke spanningen; vermoeidheid, een drukke baan, een gezin, zittend werk, of een overvolle agenda.
Als je denkt dat je tijdens de TRE workshop rustig op je yoga mat kunt blijven zitten dan heb je het mis. Tijdens de workshop doorlopen we twee sessies en krijgen we veel (boeiende!) theorie voorgeschoteld. We leren over de psoas, de spier waar het allemaal om draait bij TRE, de natuurlijke manieren van reageren op spanning en de interactie tussen hersens en lichaam. We worden aan het werk gezet om door middel van oefeningen eerst trillingen op te wekken op basis van vermoeidheid in de spieren. Hello 5 minute wall sit! De 7 oefeningen die we doen zijn zo opgebouwd dat daarna het autonoom trillen van je spieren in gang gezet wordt. Deze neurogenetische trillingen zorgen voor de natuurlijke ontlading van je spieren.
Hoewel er bij mij in de eerste sessie geen trillingen in rust optreden – Daan grapt nog wat tegen me over mariniers en sportieve vrouwen – ervaar ik de tweede sessie wel degelijk wat deze trillingen inhouden. Het is een onbekende maar bijzondere ervaring. Het lijkt inderdaad alsof ik letterlijk van alles van me afschud.
Na de sessie ben ik warm en loom. En… zeer ontspannen! Mijn lijf voelt goed en terwijl ik na deze middag in de yoga studio door de drukke binnenstad van Amsterdam loop, kan ik me eigenlijk nergens druk om maken. Wat ik vooral ook uit de dag meeneem, is dat luisteren naar je lichaam veel belangrijker is dan wij geneigd zijn te denken. Dat trillen is zo gek nog niet!