
Als je een oog voor wildplukken hebt ontwikkeld, zie je het meteen: er is zo veel te eten om ons heen deze zomer. Over de bramen struikel je bijna, bijvoorbeeld. Aan een rijpe braam hoef je niet te rukken en trekken, na een kleine aanmoediging valt hij zo in je hand. Op deze manier weet je ook zeker dat je de lekkerste (want rijpste) te pakken hebt. Bramen die nog niet willen, kun je altijd de volgende dag weer toespreken.
Als je deze blog leest op je computer, is er grote kans dat je sowieso veel achter je computer zit. Uren, dagen, weken.
Klopt?
Misschien merk je ook dat je soms last hebt van vermoeide ogen of dat je zicht niet optimaal is? Dan is de bramenpluk echt iets voor jou. In bramen zitten namelijk anthocyanen, dat zijn de kleurstoffen die de braam zo mooi donker kleurt. En die anthocyanen zijn goed voor je…zicht!
Bramen en andere gekleurde bessen waren een substantieel onderdeel van het dieet van de de jager-verzamelaar in de oertijd. Ze aten dan ook veel meer van deze stoffen dan wij nu doen. Moest ook wel, want ze hadden toen geen brillen (hadden ze natuurlijk ook niet nodig) en goed zicht was misschien nog wel belangrijker dan nu, om te overleven. Wist je dat bramen in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt om het nachtzicht van piloten te vergroten?
Er zijn onderzoekers die zeggen dat wij hedendaagse mensen een tekort aan anthocyanen hebben.
Dus zakje mee, op naar buiten. Braamstruiken spotten in een wijds landschap is meteen een goede tegenhanger voor het van dichtbij turen naar een computerscherm. Ook de spieren in je ogen hebben uitdagingen nodig en zo train je de capaciteit om 3-dimensionaal te kijken. Bramen vind je langs bosranden, ruige verwilderde stukken grond, fietspaden; de braam weet haar plek wel te vinden.
Hier heb ik 2 kg geplukt. Ik had nog wel meer kunnen plukken maar het werd donker. Ik had natuurlijk meteen de hele boel op moeten eten, voor beter nachtzicht!
Wil je ook de bramen plukken die net wat verder weg hangen, stretch dan meteen je psoas (die sappige spier die je lage rug en je bovenbeen verbindt). Zo:
Oké, voor de critici onder ons: de tenen en rechterheup mogen veel meer naar beneden wijzen, maar soms vallen correcte alignment en de situatie ter plekke (nog) niet helemaal samen.
Zelf maken: goddelijk bramenijs
Van mijn bramenoogst maakte ik ondermeer bramenijs. Mijn kinderen begrepen er helemaal niets van: vragen ze een keer twéé ijsjes per dag, mag dat gewoon. Cool mama!
Nodig:
- 150 gram bramen, bevroren (of vers)
- 2 bananen, bevroren (of vers)
- Optioneel: een heel rijpe peer of flinke pruim (niet bevroren)
Doe alles in de blender. Die krijgt het in het begin door de bevroren ingrediënten wel even moeilijk. Met de Magimix kan je met de stok toch alles vermengd krijgen tot het smeuïg is, maar dat is dan ook echt een dijk van een machine.
Heb je een smeuïg papje? Klaar ben je.
Mocht het te lang duren in je blender, zet het papje dan nog even terug in de vriezer dan stijft het weer wat op.
Je kunt alle vruchten ook zonder ze eerst te bevriezen mixen en dan in ijsvormpjes doen. Of je doet het mengsel in ijsblokvormpjes, voor ijsbonbons, daar is mijn moeder altijd blij mee.
Daan