
We beginnen meteen met een testje: ga aan tafel zitten en strek je armen voor je uit. Leg je handen op tafel. Kijk naar je handen en zie of je je duim en wijsvinger in een hoek van 90 graden kunt brengen ten opzichte van elkaar. Zo dus:
(Zie je dat mijn linkerduim het wat zwaarder heeft dan mijn rechter?)
Ik zie het vaak in de yogales bij mensen die in de neerwaartse hond staan. Er komt druk op de gestrekte armen en vingers en duim krijgen het zwaar… oef… en de duim maakt een knik.
De boodschap van de duim
Die duim heeft een boodschap en die komt van ver. Het is een bericht uit het schouder/borstgebied en de het bericht is kort. Precies: ‘kort’!
De spieren die vanaf het borstgebied naar de arm tot aan je duim lopen, aangestuurd door je schouders, zijn door een voorkeurshouding verkort. Een voorkeur die er waarschijnlijk gedurende jaren is ingeslopen.
Gaaf toch, zo’n boodschap? Geen geheimen, een duidelijk bericht. Wat ga je ermee doen?
Laten we eerst kijken naar de inhoud van de boodschap.
De spieren van je borst, schouder, en arm tot aan je duim hebben een voorkeur ontwikkeld die past bij je houding. Dit noemen we ook wel voorkeurshouding. Het is een uiting van hoe je je beweegt in de wereld. De hele verbinding van borst tot duim is verkort en dat zie je in de duim, die krijgt niet genoeg ruimte/rek meer.
Een repeterende voorovergebogen houding, uit het lood t.o.v. de zwaartekracht, uren per dag, dagen per week, weken per jaar, geeft het weefsel in het lichaam een signaal: dit doen we het meest, zeg kunnen we wat steun krijgen?
’Natuurlijk!’ zegt het economische lichaam. De voorkant van je torso verkort (en verzwakt) en de achterkant wordt lang (en zwak).
Wat, álles zwak?
Ja, eigenlijk wel want sterke spieren zijn soepele spieren die kunnen reageren op elke omstandigheid. Aanspannen én ontspannen dus, in plaats van continu in dezelfde stand blijven, uren, dagen, weken lang.
Voel even. Hoe zit je als je computert, autorijdt, fietst, schrijft en eet? Herken je de vooroverbuiging?
Probeer nu eens rustig rechtop te zitten. Ik bedoel echt rustig en niet rechtop-gooi- je-ribbenkast-naar-voren-rechtop! Rechtop zitten, balancerend op je zitbotten, you know. Buik ontspannen, schouders ontspannen, sleutelbenen vrij.
Schouders ontspannen: hoe dan?
Goed geobserveerd want daar zit nou net de crux! Er zit zo veel spanning in de schouders dat deze naar voren roteren en de handpalm roteert mee naar achter. Weg ruimte in sleutelbenen, hallo bolling in de bovenrug, en au waarom voel ik mijn nek ineens?
Als de spieren niet meer uitgedaagd én gerekt worden door een tegenovergestelde beweging – zowel aan de voor- als achterkant van het lichaam – blijven ze niet op lengte maar verkorten ze. Het lichaam is economisch!
Dus als je op de yogamat naar de neerwaartse hond beweegt en juist wel weer die strekking opzoekt, laat je duim je zien hoe het ervoor staat.
Makkelijke oefeningen
De volgende simpele oefeningen laten je lichaam weten dat er nog meer is dan alleen je computerscherm, stuur of dinerbord.
1. Ga staan met je armen naast je lichaam, leg je handpalmen op de zijkanten van je bovenbenen en probeer nu je hele armen tegen je lichaam te drukken. En dan bedoel ik je héle armen.
Voel je wat er gebeurt? De kleinste spiertjes in je schouders worden wakkergeschud, waardoor een opener houding ontstaat.
Oefenen op de fiets
Ook op de fiets is er een mogelijkheid om nieuwe signalen aan je spieren door te geven.
2. Pak je stuur vast en in plaats van je duim rond je handvat te krullen, leg je hem in het verlengde van je stuur.
Voel de rek op je duim. Breng de druk in je hand richting je pink en buitenkant van je hand.
Voel je dat je schouderblad meer naar je wervelkolom beweegt en je sleutelbenen meer ruimte krijgen?
Voor deze oefeningen hoef je niet te wachten tot de volgende yogales. Breng yoga tot leven, overal en dagelijks. Ik doe ze zo’n 200 keer per dag, gewoon omdat het lekker voelt, broodnodig is én overal te doen is, geen excuus meer! Je zult ervaren dat je torso rechtop komt te staan én je wordt ook nog eens langer. Handig bij het volgende concert van de Rolling Stones.
Check ook de mini movement message recht van de bron: shopping en exercise, wat wil je nog meer?
Daan